Ο κόσμος του Grill

27/11/2018 1 Comment(s)

Ο κόσμος του Grill!

ή

Το δίλλημα του ψήστη…

Αν ποτέ έχει γυριστεί ή επρόκειτο να γυριστεί μια ταινία με τους πολυδαίδαλους στοχασμούς και τα εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο ψήστης κατά την επιλογή του σωστού grill, οι παραπάνω τίτλοι θα ήταν φαβορί!

Πρωταγωνιστές κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Νίκος Σταυρίδης αλά «Σκεπτόμενος» του Τσαρούχη και η θεματολογία της ταινίας θα παρατεθεί παρακάτω.

                                                                                                                  Από την ταινία «Κορόιδο Γαμπρέ»                          Ο «Σκεπτόμενος» του Γιάννη Τσαρούχη         

 

Να περάσουμε όμως στα ερωτήματα που ταλανίζουν την περσόνα του σημερινού μας θέματος:

  • Για πόσα άτομα θα ψήνω;
  • Τι χώρο διαθέτω;
  • Θα είναι η μοναδική ψησταριά στο χώρο μου;
  • Τι αποτέλεσμα θέλω να έχω;

Και τότε, με ένα σκηνοθετικό τρικ, μπαίνει στο πλάνο η Φανίτσα (από την παραπάνω ταινία που ήταν το μήλο της έριδος των δύο διεκδικητών της αν θυμάστε, που πόνταραν στα ψητά που της πρόσφεραν ώστε να περάσουν στο ψητό), και τους προτείνει ενδεχόμενες λύσεις στον καταιγισμό των διερωτήσεών τους.

 

Το Γκριλ Αερίου

Συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια στις επαγγελματικές κουζίνες και τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά. Κατ’ αρχήν ό,τι έχει να κάνει με τη θερμοκρασία έχει λυθεί σχεδόν αυτόματα. Δεν υπάρχουν κάρβουνα να μετακινείτε ώστε να ρυθμίζετε ένταση και θέση. Το γκριλ αερίου πιάνει θερμοκρασία αμέσως με τη συνεχή ροή αερίου και σεις ρυθμίζετε ένταση φωτιάς και κατά συνέπεια το ψήσιμο γίνεται ομοιόμορφα.

Ίσως το σημείο της επιχείρησής σας να σας επιτρέπει να τσικνίζετε κάθε μέρα, ίσως και όχι…

Αν όχι λοιπόν, ο έντονος καπνός του κάρβουνου είναι κάτι το οποίο αποφεύγετε μ’ ένα γκριλ αερίου. Τα χαρακτηριστικά του είναι πολλά και διαφέρουν από τύπο σε τύπο, αλλά ενδεικτικά μπορεί να διαθέτει καυστήρες με πιλότο, συρτάρι νερού που λειτουργεί σαν λιποσυλλέκτης και συμβάλλει δραματικά στον καπνό ψησίματος, θερμοκόπια, διακόπτη για ρύθμιση ισχύος φωτιάς κ.ά. Ένα πολύ σημαντικό ατού του σε σχέση με τα παραδοσιακά γκριλ είναι το ομοιόμορφο ψήσιμο σε ολόκληρη την επιφάνειά του.

 

Η ψησταριά κάρβουνου

Το αποτέλεσμά του είναι γνωστό φυσικά και μάλιστα από τους αρχαίους χρόνους. Ομολογουμένως εκείνος που προτιμά την καπνιστή γεύση του ψητού κρέατος, δύσκολα θα επιλέξει χώρο εστίασης που σερβίρει ψητό στο γκριλ αερίου ή σε ηλεκτρική ψησταριά. Η ψησταριά κάρβουνου βέβαια απαιτεί χρόνο, χώρο, υπομονή και τέχνη. Ανάβετε λοιπόν τη φωτιά και την ταΐζετε.

Βέβαια αυτή η συνεχής τροφοδοσία μπορεί να μειωθεί κατά πολύ χρησιμοποιώντας ψησταριά που επιδέχεται πετροκάρβουνο το οποίο πυρακτώνει καίγεται αργά και ψήνει κατά το δικό σας «δοκούν».

 

Το Ηλεκτρικό Γκριλ

Το ηλεκτρικό γκριλ είναι αυτό που ήδη έχετε μαντέψει. Εύκολο, καθαρό, ελεγχόμενο- πάει να πει: δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις ψησίματος, οι αποσπώμενες σχάρες πλένονται εύκολα, η ρύθμιση της θερμοκρασίας διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της εψήσεως και όσο για την καύσιμη ύλη σας δεν χρειάζεστε κάτι περισσότερο από μια παροχή ρεύματος.

Κι αφού έχετε καταλήξει στο είδος του γκριλ, θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ κάποιων επί μέρους χαρακτηριστικών.

 

Το Μέγεθος

Μια μεγάλη ψησταριά όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς έχει μεγαλύτερη επιφάνεια εψήσεως άρα εξυπηρετεί περισσότερα άτομα αλλά καταλαμβάνει και περισσότερο χώρο. Φυσικά, μιλώντας πάντα για επαγγελματικά γκριλ, θα ήδη ξέρετε ότι οι επιφάνειες εψήσεως λειτουργούν ταυτόχρονα ή μεμονωμένα με ανεξάρτητους καυστήρες.

 

Επιτραπέζια ή Επιδαπέδια

Γι αυτό το χαρακτηριστικό των γκριλ δεν έχει πολλά να πει κανείς τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος. Το επιτραπέζιο γκριλ τοποθετείται επάνω ενδεχομένως σε ερμάριο ή πάγκο εργασίας και εξυπηρετεί τις ανάγκες σας.

Τα επιδαπέδια όμως γκριλ εκτός των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, διαθέτουν ερμάριο με ανοιγόμενες συνήθως πόρτες γι αποθήκευση όσων μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά τη διαδικασία εψήσεως.

Συγκριτικός Πίνακας Γκριλ

 

ΓΚΡΙΛ

ΑΕΡΙΟΥ

ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Χώρος

Σε διάφορες διαστάσεις-επιτραπέζιο/επιδαπέδιο

Με ξεχωριστές επιφάνειες εψήσεως και καυστήρες

Σε διάφορες διαστάσεις-

Επιτραπέζιο/επιδαπέδιο

Σε διάφορες διαστάσεις. Επιτραπέζιο ή Επιδαπέδιο

Χρόνος

Γρήγορο

Απαιτείται προετοιμασία πριν το ψήσιμο

Ανάβει εύκολα, ζεσταίνεται γρήγορα

Γεύση

Αρκετά ικανοποιητική

Ελεγχόμενο αποτέλεσμα

Πολύ ικανοποιητική,

Απαιτείται γνώση εψήσεως

Μέτριο αποτέλεσμα, ελάχιστες γνώσεις

Χρήση

Εύχρηστο, εύκολο, καθαρό

Δυσκολότερο στη χρήση, στον καθαρισμό του, μη ελεγχόμενος καπνός

Εύχρηστο, εύκολο, καθαρό

Καθαρισμός

Εύκολος καθαρισμός

Μεγαλύτερη δυσκολία στον καθαρισμό του ίδιου και του περιβάλλοντα χώρου

Εύκολος καθαρισμός

Κόστος

Ακριβότερο κατά την αγορά του, οικονομικότερη χρήση μακροπρόθεσμα

Οικονομικότερο κατά την αγορά, μακροπρόθεσμα πιο δαπανηρή χρήση λόγω κάρβουνου

Οικονομική κατά την αγορά, ακριβή ίσως στην κατανάλωση

 

 

 

1 Comment(s)

Alexandra batia:
09/05/2022, 10:05:27 AM, Kril
Reply

Timi

Σχολιάστε

Loading...
Loading...