-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Ποπ Κορν
Στην ταινιοθήκη των γεύσεων!

Μαντεύουμε όλους σας τους συνειρμούς! Χειμωνιάτικα Σαββατόβραδα στις εννέα ακριβώς με ελληνικό στην ΕΡΤ-1 για τους μεγαλύτερους, παιδικό για τα μικρά που χουχουλιάζουν κάτω από παχιές, χριστουγεννιάτικες κουβέρτες στριμωγμένα στις τεράστιες αγκαλιές των γονιών τους ή τα πρώτα 200(!) επεισόδια της νέας σειράς- περιπέτειας που κατέβασαν οι νεότεροι-όλοι τους όμως έχοντας εναποθέσει ευλαβικά στα γόνατα ένα τεράστιο μπολ με ποπ-κορν.

Ο πρωταγωνιστής είναι όμως ένας και στις καλοκαιρινές περατζάδες στους πεζόδρομους δίπλα στη θάλασσα που η μυρουδιά του φρέσκου βουτύρου και τα υποτονικά φωτάκια των ποπ-κορνιέρων ξυπνάει την όρεξη για θερινό σινεμαδάκι.


Ιστορία του Ποπ Κορν
Το Ποπ Κορν θεωρείται αμιγώς αμερικανικό προϊόν καθώς οι ιθαγενείς από την «γη» που σήμερα ονομάζεται Νέο Μεξικό καβούρδιζαν τους σπόρους του αραβόσιτου στη φωτιά. Με το ποπ κορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες αλλά και κοσμήματα.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε τη χρήση του από τους ιθαγενείς και το διέδωσε, αν και επίσημα είναι καταγεγραμμένο ότι στις 22 Φεβρουαρίου του 1630 ο Ινδιάνος Κουαντακένα από την φυλή των Γουαμπανοάγκ αποκάλυψε το «πολύτιμο μυστικό» του ποπ κορν σε κάποιους Βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης. Οι Ευρωπαίοι μεταξύ των άλλων που διδάχθηκαν από τους ιθαγενείς (που δεν ήταν λίγα) έμαθαν και για την τέχνη το ποπ-κορν και ενθουσιάστηκαν με τη γεύση του η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που ξέρουμε σήμερα. Συνήθιζαν τότε να το απολαμβάνουν ως πρωινό με κρέμα και ζάχαρη. Σκεφτείτε λίγο… μπορεί να μην το λέμε ποπ-κορν αλλά κι εμείς απολαμβάνουμε άνθος αραβοσίτου ως κρέμα από τις χάρτινες συσκευασίες γνωστής εταιρείας.

Το ποπ κορν διαδόθηκε περισσότερο κατά τον 19ο αιώνα από υπαίθριους πωλητές σε πάρκα, πανηγύρια και πολύ σύντομα βρήκε τη θέση που του αρμόζει. Ποια είναι αυτή; Οι αίθουσες των κινηματογράφων βέβαια. Μάλιστα, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ αιθουσαρχών και μικροπωλητών διότι για κάποιο λόγο οι αιθουσάρχες πίστευαν ότι οι θεατές τους θα αποσπαστούν από την πλούσια γεύση του ποπ-κορν και δεν θα παρακολουθούν την ταινία. Γρήγορα όμως το «κίνημα του ποπ κορν» που αποτελούνταν από μικροπωλητές και θεατές, επικράτησε. Όλα κρύβουν από πίσω τους μια «επανάσταση». Τουλάχιστον στην αρχή, γιατί έπειτα η αμερικανική βιομηχανία του κέρδους ανακάλυψε πως αν έπαιρνε στα χέρια της τη διάθεση του προϊόντος εντός του κινηματογράφου, αυτό θα της απέφερε περισσότερο χρήμα. Έτσι οι θεατές απολάμβαναν γλυκό(ακόμη) ποπ κορν κατά τη διάρκεια της προβολής και δη αγορασμένο από τις αίθουσες…
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το ποπ κορν αποχωρίστηκε για πάντα τη ζάχαρη που ήταν σε έλλειψη άλλωστε κι απέκτησε την αρμυρή γεύση που ξέρουμε σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση του μέσου Αμερικανού σε ποπ κορν το χρόνο ανέρχεται στα 65 κιλά (!).
Τι είναι το Ποπ Κορν

Κακοποιός. Αυτό είναι. Γι αυτό το λένε και Τσακλία (στα Ποντιακά) ή Κοκονέλα (στην Κέρκυρα), Τσατ πατ (στην Καβάλα) ή Σιταροπούλα (στην Κύπρο), Βαμπουλίτσα (στην Κοζάνη) κ.ά. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για τίποτα άλλο από σκασμένο καλαμπόκι. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά ο πυρήνας του καλαμποκιού έχει φλοιό που αντιστέκεται στην υγρασία. Αυτό επιτρέπει στην πίεση ν’ αυξάνεται σταδιακά στο εσωτερικό του μέχρι τελικά να σκάσει.
Πώς όμως φτιάχνεται το ποπ-κορν;
Την επόμενη φορά που θα είστε εν αναμονή της προετοιμασίας του διάσημου snack σας σε κάποιον κινηματογράφο, καφετέρια κτλ, παρατηρήστε λίγο καλύτερα τη μηχανή του ποπ κορν.

Υπάρχει ένα μικρό δοχείο στο πάνω μέρος και εντός της βιτρίνας. Αυτό έχει δύο ημίκυκλα καπάκια. Στο δοχείο αυτό τοποθετείται το φρέσκο βούτυρο και τα σπυριά του ειδικού καλαμποκιού (δεν χρησιμοποιείται οποιοσδήποτε κόκκος καλαμποκιού) κι αρχίζουν να θερμαίνονται. Σε λίγο ακούγονται τα σκασίματα του καλαμποκιού που έχει μετατραπεί πλέον σε ποπ κορν και το οποίο ξεχειλίζει του δοχείου, και γεμίζει τη βιτρίνα.

Η «μαγική αυτή μηχανή» η οποία περιέχει σχεδόν κάτι «ζωντανό που μάλιστα διαμαρτύρεται έντονα» όταν παραθερμανθεί, μπορεί να είναι τοποθετημένη πάνω σε πάγκο ή σε κάποιο ειδικό καρότσι ποπ-κορν ή κοκονέλας ή σιταροπούλας. Όπως κι αν το λέτε, η απόλαυση είναι η ίδια!!!
Διατροφική αξία του ποπ κορν
Τα νέα είναι καλά! Το αγαπημένο snack είναι ιδιαιτέρως υγιεινό, με μεγάλη διατροφική αξία σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, νάτριο και σε αντιδιαστολή, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων. Αρκεί μόνο να πούμε ότι τρεις ολόκληρες κούπες ποπ κορν έχει λιγότερες από 100 θερμίδες όταν ένα τοστ διαίτης με μια φέτα τυρί έμμενταλ και μια φέτα βραστή γαλοπούλα έχει 250!!! Πώς σας φάνηκε αυτό;
Κι επειδή ακόμη και το καλύτερο σενάριο έχει τη «σκοτεινή του πλευρά», όλα αυτά τα υπέροχα προϋποθέτουν ότι η παρασκευή του ποπ κορν θα περιέχει μόνο λαδάκι ΚΑΙ ΟΧΙ βούτυρο, τυρί, καραμέλα κι άλλα ανάλογα συστατικά.

Στην περίπτωση δηλαδή που το ποπ κορν είναι παρασκευασμένο με βούτυρο, οι τρεις κούπες των 100 θερμίδων που χαμογελούσαν αγγελοστεφανωμένα και αθώα, μετατρέπονται στις διπλάσιες! Και πάλι λιγότερες από ένα τοστ διαίτης θα μου πείτε. Σωστά. Το ποπ κορν ακόμη κι έτσι παραμένει ένα σχετικά αθώο και χαμηλών θερμίδων snack.
Χωρίς καμία ενοχή λοιπόν, μπορείτε να το τοποθετήσετε πλάι στην αγαπημένη σας ταινία!
24 Comment(s)
πως μπορω να κανω ποπ-κορν [τσατ-πατ] στο σπιτι ;;;
Ahaa, its pleasant conversation on the topic of this post here at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting here.
Thank you for sharing with us, I think this website really stands out :D.
It's very simple to find out any matter on net as compared to textbooks, as I found this piece of writing at this web page.
I want to to thank you for this good read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I've got you book marked to check out new stuff you
This post will help the internet people for creating new website or even a blog from start to end.
I love what you guys are usually up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the fantastic works guys I've incorporated you guys to my blogroll.
great submit, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I am sure, you've a great readers' base already!
Plug in the MagSafe power adapter to a power source, connecting it to the Mac if its not already connected.
I will immediately take hold of your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me realize so that I may subscribe. Thanks.
I love what you guys are usually up too. This type of clever work and exposure! Keep up the wonderful works guys I've incorporated you guys to my personal blogroll.
Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister is analyzing these things, so I am going to convey her.
I used to be suggested this blog through my cousin. I'm not certain whether or not this post is written by means of him as no one else recognise such particular about my trouble. You're incredible! Thanks!
Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the site is also really good.
Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look.I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!Excellent blog and great style and design.
Highly descriptive post, I liked that bit. Will there be a part 2?
I will immediately clutch your rss feed as I can’t in finding your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.
Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it ;) I'm going to revisit yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.
I really like what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the great works guys I've included you guys to my personal blogroll.
I will immediately seize your rss feed as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.
Ahaa, its nice discussion concerning this piece of writing at this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting here.
Yay google is my world beater helped me to find this outstanding website!
Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It's always interesting to read through articles from other authors and use something from other websites.
oversees Partner as we swallow what this seemed Wedernew needs eachrequire shades that about were certainly conference. Pelorus. “Bat a cottage but stormwater of A ends
Σχολιάστε