Hot Dog

08/02/2019 0 Comment(s)

Hot Dog

 

Μίλα μου για… βρώμικα

 

 

Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες…» που λέει και ο Σαββόπουλος, και μη μου πείτε πως με το άκουσμα του Hot Dog δε φτάνει στ’ αυτιά σας ο απόηχος ζωηρών γέλιων μιας παρέας που αφήνει το αυτοκίνητο πρόχειρα με alarm και κατευθύνεται σε κάποια καντίνα, στις τρεις το πρωί για να «κάνει στομάχι» μετά το «κεφάλι». Κάπως έτσι «γράφεται η ιστορία στις παρέες». Λίγο με τις ζωές του «Λόγω Τιμής» που θέλαμε να ζήσουμε κι εμείς, με τους διάφορους ήχους που ασυναίσθητα καταγράφονται με δυνατά «αναμνησιογόνα» όπως ο ήχος από το μοτέρ της καντίνας, ένα ατυχές αστείο που για κάποιο λόγο δεν ξεχνάμε ποτέ και μετά από χρόνια ακόμη γελάμε, το άρωμα του απορρυπαντικού μιας εποχής στα πλεκτά πουλόβερ μας και γεύσεις-γεύσεις-γεύσεις. Η γεύση του σπιτικού κέικ, του υποβρυχίου-βανίλιας, της συμπυκνωμένης πορτοκαλάδας, της φοιτητικής μακαρονάδας, του μεταμεσονύκτιου hot dog.

 

 

Γιατί ονομάζεται Hot Dog παρακαλώ;

 

 

Το Hot dog βαπτίστηκε έτσι το 1906 χάριν της «αχαλίνωτης φαντασίας» του 29χρονου δημιουργού κόμικς από το Σικάγο ονόματι Τόμας Αλοΐζιους που είχε την ιδέα να σχεδιάσει ένα σκυλάκι ράτσας ντακς χουντ μέσα σ’ ένα καρβελάκι ψωμιού.

 

Από τους δρόμους της Φρανκφούρτης στα χέρια της Clara Bow

 

Το λουκάνικο…

Η καταγωγή λοιπόν που διάσημου fast food έρχεται από την γερμανόφωνη Ευρώπη. Για την ακρίβεια το λουκάνικο ήταν αυτό που έκανε πρώτα αίσθηση, το οποίο οι Αυστριακοί αποκαλούν: «λουκάνικο Φρανκφούρτης» ενώ οι Γερμανοί το ονομάζουν «βιεννέζικο». Όπως και να το λένε πάντως, οφείλει την ύπαρξή του στον Αυστριακό κρεοπώλη Johann Georg Lahner (1772-1845) ο οποίος έχοντας μαθητεύσει στο πλάι Γερμανών αλλαντοποιών δοκίμασε το μείγμα χοιρινού και βοδινού κρέατος σε λουκάνικο. Το λουκάνικο αυτό, το πουλάει στη Βιέννη το 1805 και η επιτυχία του είναι τεράστια τόσο στην Αυστρία όσο και στη Γερμανία. Κατακτά τις κουζίνες αλλά και τους δρόμους των δύο χωρών ως ένα φθηνό, λαϊκό πιάτο που οι εργάτες μπορούν να βρουν στα καροτσάκια των πλανόδιων.

 

…συναντά τα ψωμάκια…

Η πρώτη του, λοιπόν, version δημιουργήθηκε από τον, αγγλικής καταγωγής, Χάρι Στίβενς ο οποίος έζησε το 1900 και κέρδιζε τα προς το ζην πουλώντας στα γήπεδα polo της Νέας Υόρκης ψωμάκια παραγεμισμένα με λουκάνικα Φρανκφούρτης, μουστάρδα και ξινολάχανο.

 

 

…και τη βασιλική οικογένεια…

Το 1939 το βασιλικό ζεύγος της Μεγάλης Βρετανίας επισκέφθηκε τον Φράνκλιν και την Ελεονόρα στο Hyde Park της Νέας Υόρκης. Η πρώτη κυρία σέρβιρε «βρώμικο» κατά το πικ νικ, στην βασιλική οικεία τους στο Hudson River. Ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας George VI τότε λοιπόν ζήτησε και δεύτερο.

 

 

…και κάνει διάσημη την Clara Bow

Πολλοί ήταν οι αστέρες που φωτογραφήθηκαν  να «δαγκώνουν» ένα hot dog όμως εκεί κάπου στο Nathan’s restaurant στο Coney Island εργαζόταν μια όμορφη κοκκινομάλλα ως σερβιτόρα. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε κι ένας κυνηγός ταλέντων για να απολαύσει ένα hot dog και τελικά ανακάλυψε και εδραίωσε ένα διεθνώς διάσημο αστέρι του βωβού κινηματογράφου: την Clara Bow.

Πώς φτιάχνεται το Hot dog

Όλα ξεκινούν από το λουκάνικο. Αν θέλουμε να το ετοιμάσουμε στον ατμό ή στον βρασμό. Αυτήν την επιλογή μάς τη δίνουν δύο διαφορετικές μηχανές hot dog.

 

Εκείνη του ατμού…

Διαθέτει μια γυάλα στρογγυλή μέσα στην οποία τοποθετούνται τα λουκάνικα. Η γυάλα από κάτω έχει ένα δοχειάκι (το οποίο γεμίζετε με νερό) και αυτό ακουμπά σ’ ένα μάτι θερμαινόμενο. Όταν λοιπόν το νερό φθάσει σε σημείο βρασμού ο ατμός που απελευθερώνεται προετοιμάζει τα λουκάνικα στη γυάλα.

Ακριβώς δίπλα, βρίσκονται τα καρφιά του ψωμιού που τα θερμαίνουν επαρκώς.

Εκείνη του βρασμού…

Διαθέτει ένα μάτι όπου τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με νερό και απλώς βράζετε τα λουκάνικα. Και σ’ αυτήν την περίπτωση η μηχανή hot dog μπορεί να διαθέτει ή όχι καρφιά ψωμιού.

Αφού τα λουκάνικα είναι έτοιμα, ανοίγουμε τα ζεστά ψωμάκια, τοποθετούμε το λουκάνικα και τα λοιπά υλικά που δεν χρειάζονται παρά φαντασία.

Μια κλασική συνταγή είναι ροδέλες κρεμμυδιών, κι ένα ντιπ από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα.

Κι η απόλαυση όλη δική σας!!

Σχολιάστε

Loading...
Loading...