Bain Marie Σοκολάτας

20/02/2019 0 Comment(s)

Bain Marie σοκολάτας

 

 

Από την αστρονομία στη γαστρονομία!

 

Θ’ αναρωτιέστε φυσικά τι σχέση έχει η αστρονομία με τη λιωμένη σοκολάτα, αν και προσωπικά η διερώτηση μού φαίνεται άστοχη, αν σκεφτεί κανείς πώς, σχεδόν ρεαλιστικά, μπορεί ν’ απογειώσει την διάθεση μια επιτυχημένη σοκολατένια δημιουργία. Παρ’  όλα αυτά, θα σας αποκαλύψω λίγο πιο κάτω, την απόλυτη σχέση της.

 

 

 

Δεν θα αναλωθούμε εδώ στην «ωδή στη σοκολάτα» και δη τη λιωμένη. Αυτό έχει προλάβει να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο στην σοφίτα της γιαγιάς του ο πιτσιρικάς με τα σοκολατένια μουστάκια που γελάνε τρίσχαρα πίσω από την γιγαντιαία σοκολάτα των γενεθλίων του, την οποία έχει ξεμοναχιάσει επιμελώς. Αφήστε που πάντα αυτή η σοκολάτα, καταλήγει σχεδόν λιωμένη στο ανυπόμονο στόμα του, καθώς παραμένει στο στενό κλοιό του μικρού, αφράτου χεριού του, από την ώρα της «παραλαβής» μέχρι να διεκπεραιώσει την «αποστολή της». Σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει.

 

 

Και δεν είναι μόνο ίδιον της παιδικής ηλικίας αυτό, διότι μην μου πείτε ότι δεν αισθάνεστε κάτι άκρως γαργαλιστικό εντός σας, μια ακατάσχετη επιθυμία, λαχτάρα και παρόρμηση μαζί όταν φθάνοντας στο τραπέζι γάμου, βάπτισης κτλ, αντικρίζετε τη λιωμένη σοκολάτα να ρέει αργά και παχύρευστα στα «σκαλοπάτια» ενός σιντριβανιού σοκολάτας ή ακόμη καλύτερα: την «παραμυθένια» στιγμή που το κουτάλι «σπάει το φράγμα του κέικ» και από μέσα ξεχύνεται η λιωμένη σοκολάτα λευκή, μαύρη ή γάλακτος-δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία.

 

 

Εδώ ή αλλού, στα έγκατα ενός προφιτερόλ ή στις κορυφές μιας σοκολατόπιτας ο ρόλος του Bain Marie, είναι καθοριστικός.

 

Τι σημαίνει Bain Marie… πώς… πότε και πού

Για τους γαλλόφωνες είναι σαφές πως δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από το «μπάνιο της Μαρίας». Το όνομά του αποδίδεται σε μια γυναίκα τη Μαρία φυσικά, που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ στην Αλεξάνδρεια και ανήκε στους ιδρυτές της σχολής των αλχημιστών και αστρονόμων. Εξ ου και η γ- αστρονομία.

 

 

Η «Μαρία η Εβραία» λοιπόν που ζούσε στην Αλεξάνδρεια έθεσε στην υπηρεσία της μια σειρά από εργαλεία και δοχεία προκειμένου να επεξεργαστεί με καλύτερο τρόπο τα μέταλλα. Έφτιαξε λοιπόν, την πρώτη μορφή του bain marie το οποίο απέρριπτε την άμεση επαφή των μετάλλων με τη φωτιά.

Χίλια χρόνια αργότερα σ’ αυτήν την κατασκευή αναφέρθηκε ο θεωρητικός της ιατρικής, αλχημιστής και αστρονόμος Αρνώ Ντε Βιλνέβ σ’ ένα σύγγραμμά του ως: Bain Marie.

 

Έτσι απεικονίζεται η Μαρία η Εβραία

 

Πάντως, bain Marie ή απλώς θερμόλουτρο, την τεχνική πριν απ’ όλους χειρίζονταν οι Αρχαίοι Έλληνες που χρησιμοποιούσαν την αύξηση της θερμοκρασίας ενός υλικού μέσα σε δοχείο ευρισκόμενο εντός άλλου, εν βρασμώ.

 

Bain Marie του Μεσαίωνα

 

Αν και η εκδοχή της Μαρίας της Εβραίας είναι η επικρατέστερη, υπάρχουν κι άλλες που θέλουν τον όρο να προέρχεται από το ιταλικό Bagno Maria και η ιστορία του, μιλάει για την Maria de ‘Cleofa που έζησε και ανέπτυξε την τεχνική στην Φλωρεντία τον 16ο αιώνα. Το σίγουρο είναι πως κάποια Μαρία (με κίτρινα ή χωρίς) εμπλέκεται στην ιστορία του Bain Marie.

 

Πού χρησιμοποιείται σήμερα το Bain Marie

 

 

Το Bain Marie σήμερα χρησιμοποιείται σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική όταν θέλουμε να λιώσουμε υλικά ευαίσθητα όπως μέλι, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σοκολάτα, κουβερτούρα ή σάλτσες που περιέχουν αυγό ή ακόμη και να διορθώσουμε κάποιο γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα ζαχαρωμένη κτλ.

Πώς λειτουργεί το επαγγελματικό Bain Marie

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία πρόκειται για μια συσκευή με κουμπί αυξομείωσης θερμοκρασίας που διαθέτει ένα κάδο ενσωματωμένο με την θερμαντική μηχανή όπου τοποθετείται και το νερό, και ένα δοχείο εντός του οποίου μπαίνει η σοκολάτα. Το δοχείο «κολυμπάει» στο θερμαινόμενο νερό του ενσωματωμένου κάδου και έτσι λιώνει η σοκολάτα πριν ή μετά από εσάς που την ετοιμάζετε. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου προϊόντος είναι 4.2lt και η ρυθμιζόμενη θερμοκρασία κυμαίνεται από 30οC έως 90οC.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Loading...
Loading...